Culinair hoogseizoen in Italië

culinair hoogseizoen

Genieten van een culinair hoogseizoen in Italië!

Wat is de herfst toch een bijzonder jaargetijde. Het landschap verandert en de herfstkleuren doen hun intrede. Overdag een heerlijk zonnetje en ’s avonds eten bij de open haard. Om jullie een indruk te geven hoe het er hier nu uitziet, hebben we vorig jaar op Brusagio een herfstfilm gemaakt.

Ook is dit jaargetijde een belangrijke culinaire periode in Italië! In dit seizoen gebeurt het allemaal, zegt ook schrijfster Manuela Darling Gansser. In haar kookboek Herfst in Piemonte beschrijft ze dit als volgt:

“Druiven plukken, wijn maken, truffels en andere wilde paddestoelen verzamelen en risottorijst oogsten langs de oevers van de Po. Daarnaast komen in dit seizoen de nieuwe kazen, gemaakt door piepkleine kaasmakerijen, vanuit de bergen naar beneden.” 

Op Brusagio zijn we trots op onze pompoenoogst. De grootste pompoen die we dit najaar hebben geoogst weegt meer dan 10,5 kg. (Verder gaat onze keukenweegschaal niet.)

Zoals je misschien wel weet is de pompoen een bijzonder veelzijdige groente! Rob maakte speciaal voor deze blog een schitterend gerecht met onze zelf geteelde flespompoenen (iets minder groot, maar net zo lekker). Zo maak je dit herfstgerecht thuis na:

culinair hoogseizoen

 

Flespompoen zoals op Brusagio:

Ingrediënten:

1 flespompoen

1 rode ui

2 teentjes knoflook

extra virgine olijfolie

Brusagio rozemarijnsiroop

2 takjes rozemarijn

200 gram robiola geitenkaas

100 gram Piemontese hazelnoten

1 eetlepel honing

Halveer een flespompoen en verwijder met een lepel de pitten. Vul beide hollingen met een halve gesnipperde rode ui, een geplet teentje knoflook, een scheutje extra virgine olijfolie en een scheutje Brusagio rozemarijnsiroop. Leg op iedere helft een takje rozemarijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg beide helften in een ovenschaal en laat in 45 minuten garen. Rooster ondertussen de Piemontese hazelnoten. Hak 2/3 van de noten in grove stukken en voeg de honing toe. Voor dit gerecht hebben wij gebruik gemaakt van de honing van onze vrienden Toine en Resie van Casa Ermanno in Serole. Meng een halve robiola geitenkaas (ongeveer 200 gram) van de familie Stutz in Roccaverano met een scheutje extra virgine olijfolie. Voeg naar smaak zout en peper toe. 

Zodra de pompoen gaar is, garneer je beide helften met de geitenkaas-crème en het noten-honing-mengsel. Besprenkel de pompoenhelften vervolgens met extra virgine olijfolie. 

Dit gerecht is heerlijk met een Roero Arneis. Wij hebben die van de Vigna San Pietro van Azienda Agricola Morra in Castellinaldo gedronken. Buon appetito!

Ga je aan de slag met dit recept, dan vinden wij het leuk als je dit deelt op social media. Je kunt Brusagio vinden op Instagram, Facebook en Pinterest. Gebruik de hashtag #brusagio_piemonte of tag ons (@Brusagio) in jouw bericht. Dankjewel!